Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 3
За місяць : 90
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької
Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької

imageНіжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької –  заклад фахової передвищої освіти І-ІІ рівнів акредитації комунальної форми власності. Готує фахівців різного профілю для галузі культури і мистецтв, у т. ч. за спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна і архівна справа». Повне офіційне найменування – Комунальний  заклад «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» Чернігівської обласної ради (НФККіМ).

Заснований 23 серпня 1908 р. за рішенням загальних зборів Ніжинського товариства поширення комерційної освіти як комерційне училище з терміном навчання 7 років. Відтоді навчальний заклад багато разів змінював свою назву і профіль. До початку 1930-х рр. заклад спеціалізувався на підготовці фахівців середньої ланки для народного господарства (економістів, кооператорів, організаторів колгоспного виробництва, рахівників і бухгалтерів, залізничників та ін.).

У зв’язку з гострою потребою північних регіонів України в освічених культпрацівниках у 1934 р. навчальний заклад було реорганізовано у Ніжинський бібліотечний технікум (наказ Наркома освіти УРСР В. Затонського від 11 червня 1934 р. № 333/2 «Про реорганізацію технікумів комосвіти») для підготовки бібліотекарів середньої кваліфікації та інструкторів організаційно-масової роботи. На 1934–1935 навчальний рік на бібліотечний відділ технікуму було оголошено набір у кількості 120 осіб.

У 1941 р. навчальний процес у технікумі перервала війна. Заклад відновив роботу з 1 жовтня 1943 р., після звільнення міста від нацистських загарбників, вже як Ніжинська політосвітня школа, що мала статус середнього навчального закладу для підготовки керівників (завідувачів) бібліотек, будинків культури, клубів.

У 1947 р. політосвітню школу реорганізовано в Ніжинський технікум підготовки культурно-освітніх працівників, що готував спеціальні кадри для клубної та бібліотечної роботи. У 1948 р. було започатковано заочне відділення.

Протягом 30 років (1961–1990) заклад діяв під найменуванням Ніжинське культурно-освітнє училище і здійснював підготовку бібліотечних та клубних працівників середньої ланки.

Від 1990 р. – Ніжинське училище культури (згідно з наказом Міністерства культури УРСР від 2 листопада 1990 р. № 342 та наказом Чернігівського обласного управління культури від 6 лютого 1991 р. № 19).

У 1999–2000 рр. – Ніжинське училище культури і мистецтв (згідно з рішенням Чернігівської обласної державної адміністрації від 17 серпня 1999 р. та наказом Чернігівського обласного управління культури від 29 вересня 1999 р. № 99). За постановою Кабінету Міністрів України від 27 березня 2000 р. № 558 навчальному закладу присвоєно почесне ім’я видатної землячки, корифея української сцени М. Заньковецької. 

Рішенням Чернігівської обласної ради від 17 травня 2017 р. училище перейменовано в Комунальний вищий навчальний заклад «Ніжинський коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» Чернігівської обласної ради, який є об’єктом спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області.

З цього ж року коледж починає готувати фахівців за новою спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» на денному і заочному відділеннях. Навчальний план передбачає вивчення таких дисциплін: «Основи документознавства та інформаційної діяльності», «Основи діловодства і ділові папери», «Інформаційно-пошукові системи в ДІС», «Автоматизовані бібліотечні та інтернет-технології», «Інформаційні системи і мережі», «Системи управління базами даних», «Основи архівознавства» та ін. Випускники отримують освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста та кваліфікацію фахівця з інформаційної, бібліотечної та архівної справи.

image
Заняття проводить Тетяна Постовалова (1979 р.)
Викладачами бібліотечних дисциплін у різні періоди працювали І. Бисько, В. Ігнатенко, Р. Найдьонова, З. Старічева, І. Філіппова, Р. Школьнік, М. Ямчинська. Підготовку сучасних фахівців здійснюють викладачі інформаційних, бібліотечних та архівних дисциплін – В. Базар (голова циклової комісії), Т. Постовалова, М. Прядко, Л. Ющенко, які проваджують у навчально-виховний процес новітні освітні технології. Зокрема, В. Базар і Л. Ющенко є розробниками галузевого стандарту вищої освіти України зі спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Л. Ющенко очолює Чернігівське обласне методичне об’єднання бібліотекарів ЗВО І–ІІ рівнів акредитації.

Бібліотека НККіМ у своїх фондах має понад 50 тис. видань; до послуг учасників освітнього процесу читальна зала на 60 місць, сучасне технічне обладнання, бази даних інформаційних ресурсів.

Невід’ємною складовою процесу підготовки фахівців галузі є навчальна та виробнича практика. Базами практики студентів є кращі бібліотеки та архіви м. Ніжина і Чернігівської області.

При цикловій комісії інформаційних, бібліотечних та архівних дисциплін діє клуб «Планета-інфо», який був заснований З. Старічевою 1978 р. під назвою «Лоцмани книжкових морів». Клуб є творчою лабораторією, де студенти набувають вмінь і навичок спілкування з користувачами, проведення публічних заходів, розширюють професійний світогляд, оволодівають інноваційними формами та методами роботи сучасної бібліотеки.

Понад 95% бібліотечних працівників Чернігівщини навчались у НККіМ. Серед випускників  закладу – Герой Радянського Союзу А. Мірошник, кандидат педагогічних наук Т. Бульба, О. Іванко, викладач бібліотекознавчих дисциплін в Університетському коледжі Київського університету імені Бориса Грінченка О. Сіра, директор Чернігівської ОУНБ імені В. Г. Короленка І. Аліференко, директор наукової бібліотеки Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка А. Печена, головний бібліотекар науково-дослідного відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого Н. Єрмакіна, головний бібліотекар сектору енциклопедичних досліджень Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, головний редактор журналів «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр» та «ШБІЦ. Бібліотечна робота» (2011–2014), відмінник освіти України Л. Поперечна, сотні інших фахівців на посадах завідувачів сільських бібліотек-філій, шкільних бібліотек, директорів ЦБС тощо.

Адреса коледжу: 16600, м. Ніжин, вул. Овдіївська, 49.

Сайт коледжу: http://nukim.org.ua/index.php

 

Джерела

Для духовної рівноваги // Крізь далеч гомінку : нарис-довідник : [До 100-річчя Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької]. – Ніжин : Аспект-Поліграф, 2008. – С. 4–9;

Мірошник Андрій Степанович // Крізь далеч гомінку : нарис-довідник: [До 100-річчя Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької]. – Ніжин : Аспект-Поліграф, 2008. – С. 21–22;

У викладацькій альтанці // Крізь далеч гомінку : нарис-довідник : [До 100-річчя Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької]. – Ніжин : Аспект-Поліграф, 2008. – С. 59–65;

Спеціальність «Бібліотечна справа» // Ніжинське училище культури і мистецтв імені Марії Заньковецької. – Ніжин, 2012. – С. 5–6; 17–18.


­_______________


Актуальний туризм як інноваційна діяльність бібліотеки ВНЗ

Бібліотек@: знай, твори, мрій

Інформаційна, бібліотечна та архівна справа

«Кетягом червоної калини вам за працю вклоняється земля»

 

Базар Валентина Олександрівна
Ющенко Людмила Олександрівна
Статтю створено : 13.03.2019
Останній раз редаговано : 15.09.2020